Hoog rendement

Een hoog rendement !  Nsanvu / Kamira maakte van een cent een dubbeltje

Het is nu een vijf jaar terug dat een Doesburger het geluk had onverwacht in midden Oeganda te belanden. In het kleine dorpje Nsanvu is, dankzij de inwoners van Doesburg en andere vrienden, nu veel veranderd.

Voor veel kinderen en volwassenen is bijvoorbeeld het dagelijks gesleep van zware jerrycans met water niet meer nodig omdat er 10 grote watertanks van 5000 liter elk zijn geplaatst. Dit natuurlijk inclusief funderingen en dakgoten. De plaatselijke school met ruim 300 leerlingen leek meer op een varkensstal en is nu geheel gerenoveerd. Ze hebben voor het eerst schoolborden gekregen en schone kleurrijke klaslokalen. Daarnaast konden ze met het sponsorgeld 420 boeken kopen en veel schrijfgerei.

Tijdens mijn bezoek in 2018 ontmoete ik een kleine groep mensen die met een heel simpele vorm van micro-krediet bezig waren. Ik heb ze toen een, voor ons, kleine bijdrage (50€) gegeven omdat ik voelde dat dit zeer welkom was. Nu blijkt dat dankzij de sponsoring van ons allen een veel grotere groep inwoners dit initiatief heeft overgenomen. Er is een duidelijk reglement opgesteld, discipline, een goede verantwoording van de gelden en een bekwaam bestuur. Men wil hiermee kleine bedrijfjes starten, onderwijs stimuleren, leren samen te werken, leren omgaan met water en het onderhoud van de watertanks etc. Dus uw “”centen” worden daar nu “dubbeltjes” en er blijft geen dubbeltje aan de strijkstok hangen.

Het principe “geef geen gratis vis, maar geef een hengel zodat ze zelf vis kunnen vangen” brengen ze nu op eigen initiatief in de praktijk. Dat moet ons allen een fijn gevoel geven. Misschien dat wij rond de kerstdagen, terwijl wij dan graag rond kaarslicht willen zitten, daar het licht laten schijnen in een aantal hutten. Via een kleine sponsor actie zouden we bijvoorbeeld draagbare kleine zonnecollectoren kunnen kopen die de bewoners vervolgens voor een deel terugbetalen, waardoor we er nog meer kunnen kopen, zodat per hut er een kleine lichtje kan branden. Een complete set kost slechts 28 euro. De jaarlijkse kascontrole is geweest en ik sluit nu dit, dankzij jullie, succesvolle project af met een heel goed gevoel.

Namens de bewoners van Nsanvu-Kibale heel hartelijk dank voor jullie sponsorbijdragen.

We gaan in Kikyusa en Kamira de uitdaging aan om er ook daar een succesvol project van te maken. 

Helpt u mee!

Terug naar boven