Waarom daar…

Hoe is het gekomen en wat heb ik daar te zoeken …

Nsanvu-Luweero is een prachtig maar zeer arm gebied ongeveer 100 km van Kampala in Oeganda. Door een toevallige ontmoeting met Matthias, (toen een student op de Radboud universiteit in Nijmegen) in een vliegtuig vanuit het Verre Oosten naar Nederland, ben ik bevriend geraakt met hem en heb ik de kans gekregen begin 2018 zijn familie te bezoeken. Al snel ben ik verliefd geworden op de bevolking en de mooie omgeving.

Nsanvu en Kamira zijn gebieden zonder elektriciteit en stromend water. Het gemiddeld inkomen is 1 á 2 euro per dag. Ze doen daarom veel aan ruilhandel. De bevolking is bijzonder vriendelijk en gastvrij. De scholen zijn vaak slecht en zien er uit als varkensstallen. Soms kunnen kinderen niet naar school omdat ze niet het heel kleine beetje schoolgeld kunnen betalen of geen geld hebben voor het simpele school uniform.

Mijn doel is “geen vis geven, maar hengels om zelf vis te vangen”. Dat lukt nu al bijna vier jaar goed. Er zijn goed functionerende microkrediet groepen opgezet met rond de veertig leden. De groep bestaat uit mensen van een verschillend geloof of zonder religie en met een leeftijd van 18 tot 65 jaar. Er is geïnvesteerd in renovatie van scholen, volwassenen educatie, watertanks en putten, solar power lampen, zaden etc. Ook is er een naaischool opgezet.

Nu na drie jaar sluit ik dit succesvolle project af en ga ik veertig kilometer verderop proberen een soortgelijk project op te zetten. De reden is dat ze in Nsanvu nu zelf “vis” kunnen vangen en dus niet moeten gaan leunen op geld uit Nederland. Ik ben begonnen met een nieuwe uitdaging in Kikyusa en Kamira. Ook daar ga ik een nieuwe microkrediet groep opzetten. Nu na de corona pandemie ga ik direct kijken wat ze al hebben gerealiseerd en wat er in overleg met hen nodig is om ook daar de leefomstandigheden te verbeteren.

Ze kunnen daar dankzij uw sponsorbijdrage met elke euro het tienvoudige doen.

CORONA in Doesburg en Oeganda . . . 2021 was een onrustig jaar voor ons allen. Wereldwijd heeft het corona virus ons getroffen. Wij hebben het geluk nog dat er naast een goede gezondheidszorg ook financieel een flink vangnet is. In een land als Oeganda missen ze beiden. Daarom is het zo fijn als we een heel klein deel van onze welvaart kunnen delen. Ze hebben daarnaast ook nog flink last van langdurige droge periodes door de klimaatverandering. Dat betekent gelijk voor hen te weinig eten. Door het plaatsen van watertanks en het maken van waterputten kan dat probleem voor een groot deel worden opgelost. Na het afsluiten van het succesvolle project in Nsanvu gaan we 40 kilometer verderop in Kikyusa en Kamira hetzelfde doen. Daar hebben we uw hulp bij nodig. De eerste drie 3.000 liter tanks zijn al geplaatst. De planning is om er in deze dorpen nog 4 te plaatsen en nog 4 waterputten. Elke 3000 liter watertank kost inclusief fundering en regengoot slechts 295€ en elke waterput kost 165€.

Hiermee kunnen we een grote groep bewoners heel blij maken. Naast het voorkomen van honger hoeven ze ook niet meer dagelijks zware jerrycans te sjouwen over de slecht begaanbare zandwegen.

Sponsor daarom een tank, een waterput of een deel daarvan. Het is een pracht investering en maakt u en hen blij. Er is in 2021 in Kikyusa dankzij u allen al een school gerenoveerd en een begin gemaakt met een micro krediet groep.  “Geef ze geen vis, maar een hengel zodat ze zelf gaan vissen” is ons motto. Stort uw bijdrage op NL52 RABO 0319 621 588 tnv EKEUNOS om dit zinvolle project mogelijk te maken!  Bedankt …

Geven is het mooiste wat je met je geld kan doen! het is dubbel genieten voor jou en hen . . .

Terug naar boven