Ik kom net blij terug van een “werkbezoek” in Oeganda. Eindelijk na een periode van ruim twee jaar dat het door de corona pandemie niet mogelijk was om de projecten te bezoeken. Graag wil ik jullie nu al vast een kort verslag doen van onze bevindingen. Later komt er per mail en op de website een uitgebreid verhaal. Heel positief was dat mijn figuurlijke doelstelling om “geen vis te geven maar een hengel om zelf vis te vangen” daadwerkelijk daar gestalte heeft gekregen. In vier kleine dorpjes zijn micro kredietgroepen opgericht die goed functioneren. In elke groep zitten minimaal drie “trekkers” die de vaak niet of slecht opgeleide mensen positief meetrekken. De groepen maken met de kleine investeringen al winst. Deze groepen bestaan uit mensen die minimaal 18 jaar oud zijn, verplicht zijn om de wekelijkse vergaderingen bij te wonen en om minimaal 50 eurocent wekelijks te sparen. De helft van de deelnemers bestaat uit vrouwen ongeacht van welk geloof. Ze hebben dit jaar dankzij donaties twee mais dorsmachines aan kunnen schaffen. Tevens tenten en stoelen voor de verhuur, catering en volwassen educatie ontvangen etc.
Ik ben nu bijna vijf jaar terug kleinschalig in Nsanvu begonnen met het oprichten van een micro krediet groep en het schenken van grote watertanks. Zonnepanelen kregen de mensen voor bijna de helft cadeau en de rest moesten ze in twee jaar terug betalen aan de micro krediet groep. Na drie jaar zag ik dat het daar allemaal goed functioneerde en heb ik aangegeven minimaal 40 km verderop weer te proberen daar hetzelfde op te zetten. Nogmaals; de mensen moeten het zelf gaan doen en niet zitten te wachten tot Sint Nicolaas langs komt. (dat ben ik al trouwens 30 jaar voor mijn familie en voor kinderen in de plaatsen waar ik woon(de)).
Nu ik er weer naar toe kon was het voor mij een feest om te zien hoe goed het functioneerde. Ik heb de eerste drie dagen met tranen in mijn ogen rondgelopen vanwege de overdadige dankbaarheid die ik van de mensen kreeg. Ik kreeg een 15 tal levende kippen en één kalkoen, een paar honderd kilo bananen, avocado’, ananassen etc. die ik vervolgens in een dorp verderop weer heb kunnen weggeven.
Afgelopen jaar zijn er een zevental scholen gerenoveerd, er zijn een tiental watertanks geplaatst, er is een naaischool opgezet en er is geld ingelegd om de micro kredietgroepen een “boost” te geven. Ik was ook heel blij om te constateren dat mijn twee belangrijkste aanspreekpunten het uitstekend onder controle hebben. Ik krijg gedetailleerde offertes voordat we akkoord geven. Vervolgens maak ik het geld over via World Remit. Afgelopen jaar heb ik ook, dankzij uw sponsoring, rond de kerstdagen vijf huisjes kunnen laten bouwen. (gemiddelde prijs rond de 1800 euro). Ze zijn gebouwd in een viertal dorpjes. De gelukkigen waren er zo super blij mee, niet te beschrijven.
Het afgelopen half jaar is er ongeveer €24.000 overgemaakt naar Oeganda. Hiervoor heel veel dank aan mensen zoals jullie die hebben bijdragen aan de projecten. De reis ernaar toe en verblijf kosten betaal ik natuurlijk uit eigen zak, ook Tonny Spinhoven, de Edukans medewerkster die dit jaar meeging om onderwijzers bij te scholen reisde op eigen kosten. Ik reis met grote koffers om ook allerhande kleding, medicijnen e.d. mee te nemen. Alles om de kosten te drukken en al het beschikbare geld voor het doel te gebruiken. Jaarlijks is er een uitgebreide kascontrole van de inkomsten en uitgaven. De strijkstok is gelukkig voor ons een onbekend woord. Mijn geluk is dat ik bij toeval in dit mooie land ben gekomen en heb gezien wat we met een relatief klein deel van onze grote welvaart daar kunnen laten gebeuren.
Mijn prioriteiten voor dit jaar zijn nog:
- Ondersteuning van de micro krediet groepen voor volwassen educatie etc.(bijv. hoe zet ik een coöperatie op)
- Het opknappen van een wel heel bouwvallige school(zie foto,s)
- Het bouwen van nog drie stenen huisjes. (ik heb gezien hoe je een gezin daar heel gelukkig mee kan maken)
- Water putten en watertanks zijn steeds meer noodzakelijk gezien de klimaat veranderingen
- Zonnepanelen voor licht en de mogelijkheid om milieuvriendelijk zonder hout te kunnen koken
met vriendelijke groeten, Henny


