Werkbezoek 2023

Hel en hemel bij elkaar, brengen tranen. Verleden week dinsdag barste ik tijdens een toespraak voor een grote groep kinderen en volwassenen in tranen uit. Teveel emoties voor mij in een korte tijd. We zijn nu 12 dagen op werkbezoek midden in Oeganda geweest. Een nieuw gebied dat blijkbaar voor de regering niet interessant is. De mensen daar zijn armer dan arm. Struggle for live is daar echt van toepassing. In sommige droge periodes te weinig eten. Geen werkgelegenheid, geen elektriciteit, water vaak op grote afstand, heel slechte wegen etc. Al hun bezittingen opgeteld waarde nul. Werkelijk een uitzichtloze situatie. En toch hebben we daar opnieuw gezien dat met uw hulp er echt goede mogelijkheden zijn.

Dankzij de sponsoring zijn er een aantal nieuwe huisjes gebouwd voor grootouders zonder inkomen, die zorgen voor hun kleinkinderen omdat de ouders zijn overleden. Nieuw geplaatste watertanks, een groot aantal zonnepanelen met batterij, zaden, renovatie van scholen etc. Het grootste project was de vervanging van een houten krot als schoolgebouw door een prachtig nieuwe schoolgebouw inclusief meubilair, schoolboeken en voor het eerst schoolborden. Ontroerend om te zien hoe de hele dorpsgemeenschap er super blij mee was. Dit was alleen mogelijk dankzij twee grote sponsors en wat kleinere bijdragen.

Het waren voor ons zware lange dagen met veel verplichtingen en toespraken. ,’s avonds op onze rustplek aangekomen was er vaak geen stroom en water. Voor mij was het aller belangrijkste de meeting op donderdag. De bijeenkomst van alle vijf micro kredietgroepen. Hun getoonde resultaten waren verbluffend. De onderlinge saamhorigheid, de opgedane kennis en de wil om hard aan een betere toekomst te werken was een feest om te zien. Hun mindset is aan het veranderen, ze geloven er weer in en dat geeft moed om zo door te gaan. Ik verwacht volgend jaar afscheid te nemen van drie van de vijf groepen. Die kunnen zelfstandig verder hun zaken uitbreiden.

Wij kregen de rapportering van het afgelopen jaar en die ziet er prima uit. Wij gaan als stichting Ekeunos weer een kleine regio in de buurt opzoeken om deze succesvolle formule opnieuw uit te rollen. Het moet ook u een goed gevoel geven dat het geld 100% goed is gebruikt. Eind komende week probeer ik op de website oeganda-doesburg.nl een uitgebreid verslag te plaatsen. Wat hebben we de afgelopen twee weken genoten van de gastvrijheid, dankbaarheid en saamhorigheid van deze mensen die het zo moeilijk hebben. Wij gaan weer terug naar ons fijne Doesburg in het welvarende Nederland. Uw euro’s hebben daar een pracht bestemming gekregen.

Terug naar boven